Holloman Air Force Base Features Award Winning Design for New Medical Clinic in New Mexico

Collaborative approach delivers cost-effective and socially responsible medical clinic in support of the U.S. Air Force medical service mission.

EVIDENCE-BASED DESIGN IS FAST-TRACKED TO ACHIEVE PERFORMANCE AND SOCIAL RESPONSIBILITY GOALS

Gilbane Building Company has successfully delivered a new two-story outpatient clinic to provide world class medical services for active duty personnel and families stationed at Holloman Air Force Base (AFB). The clinic houses active military, fight medicine, family health, public health, pediatric outpatient care, as well as ancillary functions, including pharmacy, physical therapy, radiology, lab, administration, and support areas.

A collaborative project approach incorporated current best evidence-based design features and allowed the team to achieve performance and social responsibility goals. Temperature extremes, low humidity intermittently punctuated by periods of significant precipitation, corrosive soils, high winds, and fierce solar radiation are addressed with efficient, cost-effective, and permanent solutions, including solar screening of glazed areas and evaporative cooling in fully shaded courtyards.

Durable materials and finishes are used throughout the facility to promote infection prevention and conform to stringent federal design criteria. Sustainable design strategies are incorporated into the facility’s design in order to achieve a United States Green Building Council LEED® Silver rating.

The design-build team utilized Autodesk Revit® BIM, laser scanning, and fast-tracking of design packages in order to achieve cost and schedule efficiencies. Following completion of the facility, Gilbane’s Transition Planning & Management (TPM) services successfully transitioned 230 people from the old clinic to the new clinic in less than three days.

Click here for an article in American Woodworking Institute’s Design Solutions Magazine.

HighMark School Development, BASIS Independent McLean

Gilbane delivers new standard of school building through the repositioning of a vacant office complex.

New Basis Independent School seeks to raise the standards of intellectual and enjoyable learning environment

BASIS Independent Schools is a growing national network of schools serving Pre-K through 12th grade. Working with Perkins Eastman, the Gilbane Building Company team delivered a new BASIS Independent campus in McLean, Virginia. Through a change in occupancy of a former corporate headquarters campus, BASIS Independent Schools is developing an environment uniquely suited to its STEM-focused, liberal arts program. The team took a drab and uninviting vacant office building and transformed it into a versatile educational space for students. It took the ingenuity of the design-build team to find innovative ways to turn spaces like the lobby into a gathering space instead of a means of entry, and conference rooms and cubicles into classrooms and recreational spaces fit for BASIS Independent’s challenging curriculum. Classrooms, labs, athletic, and administrative space are all organized around a central atrium that will become the heart and crossroads of the school. In addition to serving as the school’s dining room, the atrium will be the primary gathering and social activity space. In total, the site is a 220,000 SF, three-story commercial property. The initial phase was 110,000 SF and accommodates about 650 students. The second phase is slated to include a full-sized gymnasium and additional classroom space for the upper school with the goal of total enrollment at about 1,250 students.

The program was arranged around three sides of the atrium. Academic classrooms and science labs are located on the second and third floors of the east side. Elective programs, active collaboration spaces and faculty offices are located on the north side, and on the west side a large, two-story multipurpose space have been inserted on the second floor. Other community spaces, like the reading room and auditorium, performing and visual arts, as well as the administrative core, are also on the west side. The early childhood programs are located on the first floor. The program also included the reuse of an existing 200-seat auditorium, reconfigured slightly for stage performances. This design is also exploring the evolution of the BASIS branded environment – through the use of color, materials, furniture, lighting, and graphics – to create a distinctive and exciting learning ambiance.

Repositioning has become a cost effective and time saving solution for schools that are looking to find space for growing enrollments. However, it comes with the challenge of making an office complex kid friendly. With the lack of outdoor space in an urban setting, creative solutions needed to be developed to make room for traditional play spaces. At BASIS Independent McLean, exterior improvements included a playground and soft play area at the rear of the building for the preschool and kindergarten program and a large outdoor space atop the parking deck to accommodate the middle and high school students. The large outdoor space included two playground structures, artificial turf fields, and recreational courts. A future exterior improvement phase will include additional fields at the location of existing parking lots on the west side of the campus.

California State University, Student Union

As recognized leaders in sustainable planning, design and construction, Gilbane’s in-house experts keep their pulse on the latest trends and best practices in the sustainability movement.

student union targeting LEED and living building Challenge Petals

Gilbane is providing “Collaborative Design-Build” services in partnership with HGA Architects for construction of the new Student Union building at California State University, Monterey Bay (CSUMB). The facility will serve as the main circulation point between the transportation hub and the center of campus. It will house activity and retail spaces, meeting rooms, lounges, food service facilities, a bookstore, student government and organization space, and administrative and support areas.

The project is unique in that it is funded almost entirely through student fees, and will benefit from significant student input throughout the design process. An on-campus Information Campaign Team (ICT) has formed to solicit student engagement and help monitor progress of the project. As part of the campus’ commitment to sustainability, the Student Union is targeting both LEED and LIVING BUILDING CHALLENGE PETAL certifications.

The Living Building Challenge is a sustainable building certification program comprised of seven performance categories or petals. The petals are site, water, energy, health, materials, equity and beauty. The requirements are rigorous and certification is based on actual, not anticipated, performance. Therefore, projects must be operational for at least 12 months prior to evaluation.