Reebok Headquarters Relocation

Gilbane maintained a fast track schedule with detailed team coordination and communication including daily and weekly project meetings.

headquarters to be healthiest workplace in the U.s.

Gilbane, in conjunction with JLL, provided construction management services for the interior fit-out of the Reebok Headquarters, located within the Innovation & Design building in Boston, Massachusetts. With the goal of being the fittest, healthiest workplace in the country, the new headquarter facility includes:

  • 220,000 SF spanning five floors and three building addresses. The new facility boasts vast office space, collaborative work areas, conference rooms, client showrooms, a two-story gym, a design lab, a production studio, and a retail store.
  • 30,000 SF state-of-the-art gym comprised of a raised Cross-Fit floor, boxing ring, free weight and stationary equipment, and interactive classrooms for fitness, dance, yoga, and spin.

With construction being completed in seven phases in various bays and locations throughout the Design Center, the project operated 24-hours a day, 7-days a week to ensure all phases were completed by December 2017. The Design Center remained fully operational throughout construction. To meet the pace of the fast-track schedule over 130-tradespeople were on site, with as many as 15 different trades working simultaneously during the peak of construction. Detailed coordination and communication was a priority throughout, with daily and weekly project meetings taking place to ensure all team members understood the work being performed.

Reebok envisioned a space that promotes employee engagement and inspires creativity. Employee workstations are constructed in a hotel style, with an open layout employing minimal separation to promote collaboration. Conference and meeting areas in the center of each floor look out over the office through demountable glass partitions. The floor plan of the fifth floor spans the length of a football field, encompassing multiple bays at the Design Center.

The Reebok Headquarter project has a goal of receiving LEED certification for its commitment to sustainable design.

New School at the Wilson Site

After 42% enrollment growth over the past decade, Arlington Public Schools (APS) to get additional seats for increased student population in Northern Virginia.

Advanced Planning essential for complex structure and design

Gilbane is serving as construction manager at-risk (CM at-Risk) for the New School at the Wilson Site in Arlington, Virginia. This high profile, multi-story secondary school will include four terraces, a green roof, classrooms, labs, music rooms, gym, cafeteria, media center, auditorium, soccer field, hardscape plaza and a parent drop off lane. Located in a highly visible, urban site in the Rosslyn neighborhood, the building will have a unique cascading design that will foster collaboration and inclusion between the Stratford and H-B Woodlawn programs. A cascading stair will run through the center of the building to provide quick access to each of the three levels of the building. Roof terraces will be incorporated on each level, creating access to additional open space a small urban site can’t typically provide.

Early involvement in the project has been an integral part of the project’s success thus far. Gilbane was engaged with the project during preconstruction, using Lean Construction principles such as Advanced Planning and Scheduling, to look proactively at schedule risks and gain an in-depth understanding of each company’s role throughout the life of the project. During this process, the abatement and demolition of the century-old, multi-story existing Wilson School building was identified as a key milestone. Gilbane collaborated with the State of Virginia, Arlington County, APS, and a third party monitor to remediate existing asbestos from the original school building. The original building included multiple additions, varying in age, which made the remediation process more complex. Careful planning and protection measures were put in place to ensure the preservation and removal of historic fabric from the building, including the salvage of exterior masonry, for reuse in the new construction.

The complex layout and design of the structure provided another opportunity for early planning. The urban setting, in addition to the technical complexities of the design, minimized the staging and laydown space available during construction.  During the Advanced Planning and Scheduling session, the team determined that a large tower crane would be needed for the concrete placement and steel erection. However, the team determined that based on the limited capacity of the tower crane many of the large steel members would need to be spliced. This decision reduced the need for an additional tower crane, which in turn decreased costs, improved efficiencies and created a simplified, safer site.

NewYork-Presbyterian Hospital Morgan Stanley Children’s Hospital

Extensive preconstruction efforts, increased collaboration and a constant focus on the children who would be using these facilities ensured the Hospital explored numerous options to achieve the most value for their budget, the highest quality and a successful end result.

multi-phased construction in an operational hospital TO ACHIEVE CONTINUITY OF CARE

Gilbane provided construction management services for a major project at the NewYork-Presbyterian Morgan Stanley Children’s Hospital. The multi-phased project spanned four years across various floors and departments. All construction activities were planned and coordinated within the fully occupied children’s hospital, which at times included working adjacent to patients in ICU beds. The project components included a Pediatric MRI, exam suites, Antepartum Maternity Unit, Digestive Health, Pediatric Intensive Care Unit (PICU) and a Cardiac Neonatal Intensive Care unit (NICU).

Multi-phased upgrades first took place to the existing MEP infrastructure of the Hospital’s north and central buildings to meet the service capacities necessary for the additional upgrades. This included the removal and replacement of equipment and associated distribution systems, such as chillers, air handling units, steam generators, expansion tanks, hydronic pumps, control panels, exhaust fans, pneumatic air stations and dry-coolers, as well as new medical-gas risers with future valves on each floor. The majority of the scope took place in the Hospital’s penthouse MER and adjacent roofs, requiring new steel dunnage and extensive coordination for equipment rigs and routing of distribution systems.

The team refurbished 10,500 square feet for the PICU which included 14 private rooms, each equipped with pre-fabricated headwall units, custom footwalls and dedicated family areas with sleeper-sofas, wardrobes and televisions, as well as new spaces for support services, waiting and consultation areas. A full gut renovation of 12,000 square feet then created space for the new antepartum department. The previous PICU space was converted into the NICU, which now features private and semi-private patient rooms, as well as airborne infectious isolation rooms. This unit was created to support the Hospital’s cardiac surgery program. The patient rooms are equipped with modular-built headwall systems, including medical gases, critical and normal power and dialysis boxes. The infrastructure work was phased throughout the duration of the project to ensure each phase would be ready in time to support the new spaces as they were completed.

MINIMIZING DISRUPTION

A major challenge in an existing hospital with buildings close to one hundred years old, is to understand and remediate the existing conditions uncovered during the renovation project. In an effort to streamline existing condition documentation and remediation efforts, Gilbane utilized our 3D scanning services to tackle two jobs at once on the 9N NICU project. With limited deck-to-slab heights, critical MEP services and unforgiving existing conditions, the scanning provided Gilbane with an all-encompassing 3D model. This technology allowed Gilbane to finish MEP coordination faster than scheduled and with greater accuracy, directly resulting in cost and scheduling benefits. In addition, the integration of BIM 360 allowed Gilbane to proactively log and track the progress of remediation efforts, rolling completion lists and punchlists, with customizable reports for the client and trade contractors. Putting quality at the forefront, this software allowed the Gilbane team to setup automated weekly reports with the trade contractors to document benchmark quality inspections, upcoming tasks and architect/engineer punchlist items.

Martin Luther King, Jr. Memorial Library Modernization

Originally designed by the legendary architect Ludwig Mies van der Rohe, the Martin Luther King, Jr. Memorial Library will undergo a $160 million modernization and expansion.

World class library revitalization for the 21st century

Gilbane, in a joint venture with Smoot Construction, was selected as the construction manager at-risk for the landmark modernization of the Martin Luther King Jr. Memorial Library. The new design concept, developed by signature design team Martinez + Johnson and Mecanoo, consists of a fifth floor addition to the existing building that will feature a two-floor performance and exhibition space spanning the fourth and fifth floors. The lower level will contain new creative spaces for fabrication, music and art. An extensive green roof space above the fifth floor will enhance the sustainability of the building, as well as open up space for the community to enjoy greenery away from the urban site of downtown DC.

In addition to the new spaces, restoration of the historic façade and replacement of the exterior glazing system will rejuvenate the beauty of Mies’ original design. The interior transformation will include integration of two new monumental stairs, total gut and reprogrammed build-out of the entire building, inclusive of new building cores, and construction of a new indoor and outdoor cafe. The new, modernized Martin Luther King Jr. Memorial Library will reopen in 2020.

University of Florida Health Proton Therapy Institute for Cancer Treatment

With medical technology constantly evolving, Gilbane is providing innovative construction management solutions that allow cancer centers and proton therapy facilities to expand and deliver state-of-the-art treatment to their patients.

expanding and enhancing a Proton therapy facility

As one of the first proton therapy centers in America, constructed over 10 years ago, the University of Florida (UF) Health Proton Therapy Institute  is at the forefront of radiation oncology. Cancer treatment, and in particular particle therapy technology, is constantly evolving. UF Health Proton Therapy Institute set out to develop a strategy to upgrade their existing three gantries with the latest technology; however, impacting their current patient treatment capacity was simply not an option. This challenge was the stimulus to consider expanding utilizing a compact “single room” treatment system.


 

The expansion will be approximately 10,000 SF over two floors constructed immediately adjacent to the east side of the current building and will ultimately increase treatment capacity by 33%. The new expansion will house Ion Beam Applications’ Proteus©One compact proton therapy equipment for state-of-the-art treatment. In addition to the complex challenges that come along with proton therapy construction, this project requires tremendous efforts to manage a site bordered by the existing facility, Hogan Creek and two busy city streets. Once complete, the new patient treatment capacity will allow UF Health Proton Therapy Institute to phase in upgrades to the original three gantries while always maintaining their current treatment capacity.

The project engineer is Affiliated Engineers, Inc.

Cleveland Heights-University Heights High School Renovation

Incorporating reused historical features while breathing new life into the building, Heights High School is transformed into a freshly updated home with a familiar feel.

Creating a Modern High School Environment While Honoring History

The transformation of Cleveland Heights-University Heights City School District’s Heights High School, built in 1926, included renovations and an expansion over multiple phases to address the changing needs of students in today’s learning environment.

Scope of services included:

  • 130,000 SF renovations and 230,000 SF addition
  • Auditorium and stadium renovation, eight-lane natatorium, two gyms and three elevators
  • Enabling projects including renovations of Roxboro and Monticello Middle Schools

Numerous sustainable efforts were implemented to ensure the historic features of the school were honored in a way that complemented the design, while still ensuring the continued safety of the students and staff. The façade was constructed of brick and metal panels with brick details to approximate the adjacent 1926 stone. Historically-accurate, double-hung wood windows adjacent to the existing building were installed and modern aluminum windows were put in the metal panel facade. The team was able to salvage old stone entrances and reused the existing stone to create a 25-foot security intake portal. They also reused existing sandstone entry steps and matched new stone rails at the historic courtyard entrance.

A critical component of the historic renovation was the clock tower, the peak of the building and focal point of the exterior. The team matched the existing profiles and used milled PVC product in order to restore the clock tower to its original beauty. With nearly half of the materials from the project reused in the renovation, students and faculty can walk the halls of Heights High School and know the building they are in still holds true to its 1926 roots.

See the completed project profiled in Properties magazine here.

Wake County Public Schools Hortons Creek Elementary School

Gilbane and Right Build International (RBI) partner again to build a new Elementary School for Wake County.

 Building the school from the ground up

Gilbane served as the construction manager at-risk, providing preconstruction and construction services for the new 102,000-square-foot, 800-student elementary school in Cary, North Carolina. The new two-story school encompasses more than 52 classrooms, kitchen and dining areas, multi-purpose room, media center and music and arts wing.

The new building is load bearing masonry construction with brick veneer, aluminum windows, canopies, flat and sloped roofing, typical school finishes, hydraulic elevator, and complete sprinkler, MEP, and low-voltage systems including emergency power. The sitework included approximately 18 acres of site development including all applicable utilities and offsite roadway improvements and roadway widening.

Wake County Public School System and Gilbane|RBI actively identified Minority and Women-Owned Business Enterprises (MWBE) to participate in all aspects of the Wake County construction program and the team achieved 40 percent participation on this project. Gilbane and Right Build International have a long-standing commitment to maximizing HUB participation on projects.

Check out this video which aired on Education Matters Spotlight with Hortons Creek Principal Dr. Chambers discussing the new school.

Architect Wesley Curtis discusses Hortons Creek Elementary http://www.wcpss.net/Page/29553.

Duke University Coca Cola Building Renovation

Gilbane completes multiple projects on the Duke University campus.

renovation of iconcic coca cola building in downtown durham

Gilbane provided construction management services to renovate the historic Coca Cola Building in Downtown Durham. The project was designed to convert the former Coca Cola Bottling Plant into administrative space for Duke University.

The building houses multiple groups including the Office of Assessment, Office of Special Events and University Ceremonies, Office of the University Registrar and Student Information Services and Systems.

The renovation to the 17,000 SF, two-story building consisted of removal of existing walls, doors, frames and ceiling, selective MEP demolition, modification to the fire protection system, new fire alarm system, relocation of mechanical equipment and new walls, ceilings, millwork and painting.

Walton High School

Gilbane Building Company celebrates Walton High School Replacement Completion

Fostering creativity and innovation in cobb county

Walton High School, one of Georgia’s leading schools, is on a “mission to educate students who are well prepared to meet the challenges of their post-secondary goals.” Originally built in the 1970’s and in need of updates to compete in today’s technology-rich environments, the District hired CGLS Architects, Inc. to advance the school to twenty-first century standards.

The 302,000 SF, four-story academic complex houses 143 instructional units, science labs, classrooms, kitchen and cafeteria, and media center with fixed seating in the lecture hall, rotunda lobby and an administrative wing. Nestled next to the existing school, the new building was constructed while the campus was fully operational and serves nearly 3,000 students.

Maintaining a tight budget was a challenge throughout the project, but through a creative bid package, strategy and continuous communication with the District and design team, Gilbane maintained the GMP amount with not one change order during the 2.5 year project. In fact, we were able to return a more than $100,000 savings back to the District.

Cypress Point Senior Living Facility

Gilbane is the builder of choice for hospitals, clinics, and other healthcare facilities and is ranked among the top healthcare construction management firms by Modern Healthcare, Engineering News-Record, and Building Design + Construction.

New State of the Art Living facility for Seniors

Gilbane provided construction management services for a new senior living facility for Omega Communities in Fort Myers. The facility is a three-building facility consisting of a three-story ALF wing, single-story commons building and a single memory care wing. The three-story building features 134 total units, a combination of two-bed, one-bed and studio residences.

The memory care wing has 38 one-bed units. The commons building houses a kitchen, library, exercise, salon, dining and activity area for residents. There is an office for on-site staff. The building style is a combination of Spanish concrete tile system and low-slope areas and the exterior façade is cementitious finish with quatrefoils and banding to give the facility a Mediterranean style. Three different types of roofing were used: thermoplastic polyolefin (TPO) single-ply roofing membrane, barrel tile roof engineered truss system and steel joists and decking.

The facility meets South Florida Building Code guidelines. Built with high impact glass and emergency back-up power for all life systems as well as the ability to withstand 170 mph winds, the facility was tested just a few months after completion by Hurricane Irma. Over 100 wheel-chair bound elderly from another senior living facility were moved to Cypress Point within a 5-hour period for safety. Despite high winds and power outages, back up refrigeration, gas, life safety, emergency outlets and emergency lighting systems operated efficiently.