Back to all projects

University of Michigan Ross School of Business

Fast-track delivery with an emphasis on the highest level of quality

The new 270,000 SF Ross School of Business was designed to support a new learning curriculum and help create the best possible environment for both faculty and students. The building is six stories high at the center and three stories high around the perimeter. Ross contains a new main entrance, 500-seat auditorium, colloquium and gallery area, faculty terrace, state-of-the-art classrooms, student group study rooms, a casual study lounge and fitness center. The facility also achieved LEED Silver certification.

The new main entrance houses the glassed-in Davidson Winter Garden, a bright, airy and highly visible community space containing an informal lounge, study areas and café. The auditorium, faculty offices and classrooms surround the Winter Garden, encouraging interaction between faculty and students.

The new classrooms seat up to 95 students and contain the latest technology including audio visual presentation equipment, video conferencing and wireless connectivity. Student group study rooms, seating up to 10 students, surround the classrooms to promote small group discussions between classes.

The new facility also provides elegant outdoor space. The colloquium, designed to accommodate 400 guests, is a rooftop meeting area with spectacular views of the campus. The faculty terrace, another outdoor space, is used to host small events for faculty members.

Client Value

The high level of teamwork that was demonstrated on the project ultimately resulted in a quality building despite challenges that were faced. To ensure the University of Michigan’s quality standards were met, a Quality Team was assembled and conducted mock-up and benchmark reviews, first delivery inspections and managed the rolling completion list. By utilizing this collaborative approach, the owner was able to review specific parts of the building prior to final implementation, which in turn allowed changes that either enhanced or improved the aesthetics of the building.

“One of the most challenging aspects of the project was the fast track delivery model… This required tremendous cooperation between the design team, construction manager and subcontractors to keep up with the final design information during construction. Gilbane’s team met every challenge with flexibility, creativity and perseverance.” – Mike Marenghi, Senior Project Manager – University of Michigan