Nevada Air National Guard Fire Station Replacement

State of the art two-story building included many specialized systems

Award winning project with many sustainable features

Gilbane provided general contractor services for the Nevada Air National Guard (NANG) in Reno, NV.    The new fire station replaced the existing inadequate station and consisted of a two story building with administrative offices, training and conference rooms, sleeping quarters, individual bedrooms, laundry, living room, and a kitchen for fire department personnel.  The main focus of the facility was the seven apparatus bays for fire trucks and other dispatch vehicles which were unique in that each bay was serviceable from each side of the building via Large Automatic Four-Fold Glass Doors.

This facility was state of the art and included N+2 redundancy as well as a number of specialized systems including but not limited to: Compressed Air package system, SCBA Breathing Air Compressor System, Solar Water Collector System with 19 roof mounted Panels, Wash Bay Equipment for Truck/Car Wash, Vehicle Exhaust Removal System, Blast Resistant Glazing, Air-to-Air Energy Recovery System, Radiant Heating Flooring System, Fire Station Alert System, Mass Notification System & Public Address.

 “Gilbane brought in an experienced team.  Fairness sticks out in my mind when it comes to change orders.  It was a challenging and complicated project and Gilbane’s technical expertise and high quality of service was great.  Also, the follow up after the project ended was remarkable and Gilbane has stayed involved.”
-Lt Col Robert Nicholas, BCE – Nevada Air National Guard – 152nd Airlift Wing.

Architects are Burns & McDonnell and H&K Architects

CVS Pharmacy

This project resides in an existing building that has been divided up into numerous tenant spaces, with CVS being the first occupant.

A collaborative, team approach leads to Early Completion

This new CVS Retail Store #07683 in Stateline, Nevada resides in an existing building in the South Lake Tahoe Area formerly known as Bill’s Casino Lake Tahoe right along Highway 50.  The building has been divided up into roughly 7 to 8 different tenant spaces, and CVS was the first tenant to occupy one.  The retail store consists of roughly 9,500 SF of retail space, 1,000 SF of receiving area, and a total square footage of 11,102 SF.  All site utilities and building exterior skin improvements were completed under a separate contract between Gilbane Building Company and the Landlord (SS Management LLC).  Some of the larger renovation requirements for this interior tenant improvement were structural plate steel retrofits downstairs in the basement below the CVS retail space, as well as layers of high density foam under a new concrete floor slab in one half of the retail space to level the entire sales floor uniformly.

Northern Nevada Office’s SPG group obtained substantial completion of the CVS Retail Store project on April 13th, 2012, and was successful in meeting the owner’s request to accelerate the schedule and complete the project 2 weeks faster than the originally contracted 17 week schedule. CVS’ Setup Crew took beneficial occupancy of the space and began stocking shelves with merchandise early; the store opened on May 5th, 2012 a day earlier than originally scheduled.

“I thought the whole team did an excellent job! The project was at times challenging due to the Landlord overlap and mixed direction, as well as learning the “CVS way” but I think the group showed a lot of flexibility and good attitude working through those issues. Great job Gilbane, thank you!”
-Cindy Johnson, Project Manager – CVS Caremark Realty CA.

Onondaga Lakeview Amphitheater

A new amphitheater for Onondaga was designed and built within one year on a Superfund waste site.

The Onondaga Lakeview Amphitheater is an outdoor event complex, which includes an amphitheater with an estimated seating capacity of approximately 17,500 (both covered and lawn seats), a nature area, vendor/festival area and recreational trails. The project included the design and construction of a pavilion, stage-house, back-of-house, loading dock, restroom facilities and a box office from the Design-Build team of Gilbane and Architects Westlake Reed Leskosky (WRL) and QPK Design.

The design of the pavilion roof, a key contributor to the architectural shaping of the facility, utilizes eight trusses with four unique end conditions and achieves a maximum span of 190’. Each of the trusses weigh over 84,000 pounds at 190 feet in length, and are supported by the steel at the stage and columns. The trusses are so large that they presented potential safety issues with delivery, so Gilbane arranged deliveries of the intermittent truss sections to be escorted by over 15 New York State Police.

Environmental Impact

The largest challenge to overcome was the condition of the site itself, with the Amphitheater situated on an Environmental Protection Agency (EPA) Superfund waste site. Gilbane re-mediated the area to comply with Federal, State and local environmental regulations. By the end of the project, over 80 thousand cubic yards of existing industrial waste had been excavated and relocated to an onsite staging area, with more than 130 thousand cubic yards of infill material imported, not including topsoil.

Community

In addition to providing a new community space, Gilbane achieved over 20% local Minority and Women Based Enterprise (MWBE) participation, including mentoring opportunities for the smaller companies. After almost a year of collaboration from the Design-Build team, the result is a stunning space that provides the county with an area to gather together as a community. The state-of-the-art performing arts center has transformed a previously dilapidated piece of land into an iconic destination that reflects the beauty of the surrounding land and encourages a celebration of arts and culture.

 

Construction of the Army Institute of Public Health Command Laboratory

This Design-Bid-Build project includes the construction of a 279,574 sf modern, consolidated medical research laboratory consisting of wet labs, field labs, a vivarium under Good Laboratory Practices, offices, warehouses, and a central utility plant (CUP).

LAB REPLACEMENT PROJECT LOCATED ON 20 ACRES ON ABERDEEN PROVING GROUND, MD

The Public Health Command (PHC) Lab Replacement project is located on 20 acres at Aberdeen Proving Ground, MD. The Design-Bid-Build project includes the construction of a 279,574 sf modern, consolidated medical research laboratory consisting of wet labs, field labs, a vivarium under Good Laboratory Practices, offices, warehouses, and a central utility plant. The facility includes Anechoic Chambers, an Insectary Chamber, and Laser Labs.
The new facility will help the Public Health Command to deal with emerging environment threats and health challenges for forces worldwide. The 43,000 sf CUP is designed to produce chilled water, hot water and steam to support the building with N+1 redundancy. It also provides emergency power to approximately half the laboratory and the entire vivarium with two 2000 kW generators.

The project is seeking LEED Silver certification.

Henry Gunn High School New Classrooms Project

Gilbane provided construction management services for the new construction of two classroom buildings on an active high school campus delivered $2 million under budget.

Work entailed a new two-story 9,100 SF building to house the English and Math Departments in addition to a single story building for the Language Arts Department.  Work on this occupied campus included the replacement of the electrical service which supported half of the campus and our team was able to perform all work without interruptions to staff and students on-site.  Additional work included landscaping upgrades, entry plazas and the installation of covered walkways to adjacent buildings.

These projects were critical to the provision of the core academic program we worked closely with the District, school staff, program team and design professionals to engage with Division of the State Architect and the Office of Public School Construction in a proactive approach which resulted in a cohesive teaming with our deadlines being met and the ability to receive timely approvals keeping the project moving smoothly.

One of the reasons Gilbane was selected to perform CM services for Palo Alto USD was our vast experience with all alternative methods of project delivery. We have served as the Program Manager and Construction Manager over lease-leaseback/CMAR, design-build, traditionally delivered and CM multi-prime projects.. This experience allowed  us a perspective unique in the CM-only environment and demonstrated our true advocacy for owners in all matters related to the design and construction of school facilities.

Randolph Air Force Base, Texas Clinic Renovation and Upgrade – Building 1040

Gilbane provided Design-build services for interior and exterior renovation of the 12th Medical Group Clinic at Randolph AFB.

This $9.3 million project involved reconfiguration of underutilized warehouse space to add patient treatment rooms, expansion of Family Health and Women’s Health Departments; and design and extensive upgrades throughout the facility to comply with ADA, and fire safety codes and standards. Revisions were executed in an operating medical facility.

Scope included site investigations and design charrettes, which result in a report and recommendations for development of the most cost-effective technically sound renovation plan.

Exterior scope included design and construction of 50 additional parking spaces, existing parking lot resurfacing, curbs/sidewalks repair and reconfiguration, architectural tile work, new outside lighting; and landscaping with drought tolerant plants. Interior scope included reconfiguration and expansion of two floors; demolition and upgrades to HVAC, electrical, fire protection, plumbing, walls, ceilings, flooring, finishes, light figures, elevators, and civil finishes; and upgrade of all restrooms to ADA compliance. An enclosure was also constructed for the existing rear ambulance bay and transformed into a new file storage area.

 

Audie L. Murphy VA Hospital Surgical Intensive Care Unit (SICU)

Gilbane provides cost-saving and flexible construction solutions for the VA.

Gilbane’s federal team completed design-bid-build construction, alterations, site adaptation, and systems installations for a new 12,000 square-foot SICU on the second floor of the Audie L. Murphy Memorial Veterans Hospital. Facilities included nurse’s station, patient rooms, waiting rooms, consultation rooms, communications closet, biomedical closet, mechanical storage room, and support areas. The second floor originally included office space and doctor’s offices.

Value engineering efforts produced a cost-saving option of eliminating flooring designs in order to save on labor costs, which the client accepted. Gilbane’s high performance team also suggested the use of modular nurse stations in lieu of the heavy, non-adjustable, plastic laminate casework originally specified which the client approved. The modular stations were more attractive and made of light-weight metal and composite materials that can be taken apart and reconfigured at any time.

US Army Corps of Engineers (USACE) Battlefield Health and Trauma (BHT) Research Center

This research center integrates all Defense Department combat casualty care research missions and functions in a multi-service, synergistic research facility with a clinic foundation to provide excellence in battlefield health to our military soldiers.

Building Integrated Combat Care Research for U.S. Troops

BHT is home to all Defense Department combat casualty care and trauma research missions. This center leverages the synergy of clinical care and research activity on the delivery of immediate care for warriors who have sustained life-threatening injuries on the battlefield.

The BHT project includes:

    • New biomedical research building with:
      • Laboratory
      • Vivarium
      • Vivarium support facilities
    •  Connection via underground corridor to the existing Institute of Surgical Research (ISR) facility
    • New construction adjacent to the existing ISR facility houses:
      • BSL-2 laboratorieso
      • Administrative offices
      • Office support space
    • Addition to existing ISR vivarium facility to accommodate:
      • Small animal and Non Human Primates holding
      • Procedure areas
      • New cage and rack wash
      • Additional support areas
    • Gilbane installed specific Anti-Terrorism/Force Protection which included:
      • Blast resistant curtain wall and punch windows
      • Security bollards around the perimeter of the building
      • Basement walls heavily reinforced and poured approximately 19-foot thick to add thickness and for blast protection of the building in addition to structural purposes

The government chose not to pursue LEED certification due to funding; however sustainable building practices included low water use equipment and over 88% of construction waste was recycled.